TANÁCSOK AZ ÁLLÓKÉPESSÉG NÖVELÉSÉRE

A mérsékelt intenzitású testmozgás jó hatással lehet az egészségi állapotra – állítják egyes tudományos kutatások eredményei. Eszerint, ha valaki ülő életmódot folytat, rendszeres, napi, mérsékelt intenzitású testmozgással javíthat egészségi állapotán és jólétén.   

Azokat, akik rendszeresen mozognak, és ezt akár mérsékelten, akár intenzíven végzik, bátorítani és támogatni kell, hogy folytassák ezt a tevékenységet. Igaz ugyan, hogy az intenzív vagy hosszabb ideje végzett testmozgás sok egészségügyi előnnyel jár, de az is igaz, hogy ez a szintű tevékenység nem lehet mindenki számára cél, legalábbis nem kezdetben.

Sokan – akikben a „testmozgás” kifejezés negatív képeket és érzéseket kelt – valószínűleg örömmel fogadják azt a tanácsot, mely szerint érdemes rendszeresen mérsékelt intenzitású tevékenységeket is végezniük az egészségük érdekében.  

AJÁNLÁS FELNŐTTEKNEK  

Felnőtteknek hetente legalább ötször, naponta minimum 30 percet kellene eltölteniük mérsékelt intenzitású testmozgással – állítja az Amerikai Sportorvosi Kollégium Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központja. Intenzív testmozgás esetén pedig felnőtteknek hetente legalább háromszor, naponta minimum 20 percet kellene edzeniük.  

Továbbá jó hír az is, hogy soha nem túl késő elkezdeni a rendszeres testmozgást. Nem számít, hogy hány éves valaki, mennyire érzi magát alkalmasnak a testmozgásra, vagy mennyi ideje nem mozog, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a mérsékelt testmozgás is egészségesebbé tesz, és javítja az életminőséget, ha azt rendszeresen végezzük.   

Nem kell a fizikai aktivitásnak intenzívnek lennie ahhoz, hogy jótékony hatású legyen. A mérsékelt intenzitású testmozgás az egészséges élet alapeleme bármilyen korosztályú és képességű ember számára. Nincs olyan demográfiai vagy társadalmi csoport, mely számára nem lenne jó hatással az aktívabb életmód. 

MI AZ A “MÉRSÉKELT INTENZITÁSÚ” TESTMOZGÁS? 

A mérsékelt intenzitású testmozgás kategóriájába tartozik minden olyan tevékenység, mely során egy perc alatt 3,5-7 kalóriát égetünk el. Ez lehet egy gyorsabb séta, fűnyírás, tánc, hobbiszintű úszás vagy kerékpározás. 

MI SZÁMÍT INTENZÍV TESTMOZGÁSNAK?

Az intenzív testmozgás kategóriájába tartozik minden olyan tevékenység, mely során egy perc alatt több mint 7 kalóriát égetünk el. Ide tartozik a kocogás, a nehéz kerti munkák végzése, az intenzív aerobic edzés, az intenzív úszás, és a lejtőn felfelé való kerékpározás. 

Ha valaki rendszeresen végez testmozgást, akkor ezzel átlagosan minimum 150 kalória energiát éget el naponta, mely heti 7 napra számítva 1000 kalória.

Az, hogy mennyi idő szükséges a napi 150 kalória energia elégetéséhez, az attól függ, hogy milyen intenzitású a választott tevékenység. Ha például valaki mérsékelt intenzitású tevékenységet választ, akkor az ehhez szükséges minimális időtartam átlagosan 30 perc naponta. Minél intenzívebb a választott tevékenység, annál kevesebb (22 perc vagy kevesebb) idő is elegendő ahhoz, hogy naponta 150 kalória energiát elégessünk.

Vélemény, hozzászólás?